Allium

Av Sverre Wyller (2014)

Om kunstverket

Allium er plassert over en grusvei som leder opp mot Billerud gård, med utsyn over Mjøsa. Med én del på hver side av veien, inntar den rollen som en portal opp til den gamle embedsmannsgården med veggmalerier av Peder Balke. Skulpturen er 15 meter høy og er laget av gjenbrukt stål. Den er lakkert i en lys blå farge som Wyller har brukt på flere av sine skulpturer.

Allium (latin) betyr løk, og skulpturens form er inspirert av jordbruket i Østre Toten. Skulpturen er formet som en strektegning av en løk, og ligger i landskapet som en løk på et fat i et klassisk stilleben. Portalen er stilt diagonalt over grusveien, slik at skulpturens største volum er godt synlig fra fylkesveien ovenfor. Lokalt har skulpturen fått tilnavnet «Lauken» og har inntatt rollen som identitetssymbol i nærområdet.

Brukte materialer er viktig for Wyller fordi materialets historie gir kunstverket mening.

  • Stålet har vært brukt, det har blitt degradert, nå er det gjenreist og får på nytt en betydning og status. Stålet som har vært brukt før, bærer preg av det. Men formen er ny - og dermed meningen.

Østre Toten i Oppland fylke er en av landets største jordbrukskommuner, og er særlig kjent for produksjon av poteter og løk. Også industri er tydelig til stede i kommunen.

Allium er forankret i Østre Toten gjennom Wyllers bruk av gjenbrukt stål fra AS Oppland Metall. Skulpturen er dessuten produsert på Kai Grans stålverksted på Kolbu, og med sin løklignende form tar Allium opp i seg Østre Totens status som jordbrukskommune og løkprodusent.

  • Jeg ønsket en plassering som var i kontakt med Mjøsa og landskapsrommet rundt. I tillegg var det avgjørende at det fantes en lokal kilde for materialene til prosjektet.

Peder Balke-senteret galleri og kultursenter ligger like ved skulpturen. Skulpturen er en del av et større kunstprosjekt i regi av Sparebanstiftelsen kalt Skultpturstopp.

Relaterte artikler